internet zarada na fotografijama - microstock

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Komentari On/Off

Opis bloga
pokušaj zarađivanja na vlastitim fotografijama

07.11.2010., nedjelja

Post o opremi i prvi EL na iStocku

Dakle, što koristim?


Kao fotić koristim Pentax k10d, uglavnom s kit objektivom (18-55mm), ali ponekad s 50-200mm f/4-5.6. U nekim iznimnim situacijama koristim i stari manualni 50mm f/1.4, ali to je porpilična iznimka s obzirom na to da za stock sve treba bit hiperoštro, a s manualnim fokusom i lošim viewfinderom teško je točno fokusirati. Međutim, taj objektiv je izvrstan kad želim dobit snažnu dubinsku neoštrinu, npr. na sljedećoj fotki, gdje je točka fokusa na maslini, dok se sve drugo utapa u meni jedan privlačan blur. Kupcima ne tako privlačan, rekao bih. :D


Nakon što sam jako dugo vremena radio koristeći samo prirodno svjetlo, pokušao sam nešto s raznim izvorima svjetla. Bilo je tu eksperimenata s lampama, raznim tipovima žarulja, folijama i plahtama koje su imale ulogu difuzora... snalaženje, rekli bismo. Onda sam kupio blic. I tad se sve promijenilo.


Riječ je o Yongnuo YN-460. Dobro me služio kojih godinu dana, a onda je kobno pao na fotomaratonu. Međutim, ništa što na kraju mnogo izolir trake nije moglo rješiti. Tako da je trenutno ipak funkcionalan. Može se dobit povoljno (za 50ak dolara) preko ebaya. Međutim, od tad do sad se promijenilo dosta toga, između ostalog i činjenica da sam shvatio da mi jedan blic nije dovoljan. Pa sam naručio dva YN-460 II (što je u biti poboljšana verzija istog ovog s manjim kozmetičkim preinakama) i sad imam tri blica.

Blicevi traže zasebnu opremu, tako da je tu krenulo posebno nabavljanje za njih. Naručio sam dva stativa (jedan 195cm, drugi 260cm), ali ovaj drugi mi je bio krivo dostavljen, pa sam ga odlučio prodat frendu te naručit novi, od 300cm. Stativi na ebayu koštaju kojih 25-35$, ovisno o visini. Trebali su mi također i umbrella holderi (od 6 do 12 dolara komad). Preporučujem vam da izbjegavate ebay sellera mkstudio2012 jer je poprilično neugodan u komunikaciji, a roba koju sam dobio od njega nikad nije bila u tip-top stanju. Radije se držite lightupfoto i jiakgonga, s njima do sad nisam imao nikakvih problema.

Sad, ako već imam umbrella holder, trebaju mi i kišobrani. Trenutno doma imam dva bijela od 109 cm (13$ komad), jedan zlatno-refleksivni od 109cm (16$) i još čekam na srebrno-refleksivni od 83cm. Koštao je samo 7$, besplatna poštarina, pa zašto ne.


Naravno, sve to nema smisla bez odgovarajućih transmitera i recievera za blic. Tu sam kupio najjeftiniju moguću varijantu: DSLRKIT PT-04 (transmiter + reciever) i dva dodatna recievera (logično, da mogu koristit dva tri blica). Sve to skupa iziđe na kojih 35$. S tim da ćete morat kupovat AAA baterije za recievere, tako da nadodajte to u trošak.

Inače, nije sve ovo kupljeno odjednom, nit je fotkanje počelo tek kad sam kupio sve to. Put je bio spor i lagan; prvo uz kućnu rasvjetu, zatim uz jedan flash, pa homemade modifieri svjetla, što je možda i najbitnije. Evo primjera jednog od setupa korištenog za izolaciju na bijelom:


Sam blic kao blic vam neće puno pomoć ako nemate neki softbox ili kišobran da omekšate svjetlo. Budući da se meni ne daje 250$ za kutiju koja je iznutra refleksiva, odlučio sam ju sam napravit. Misija je bila nać što veće moguće kartonske kutije, izrezat ih, iznutra oblijepit alu-folijom, zalijepit tako da ima oblik sofboxa, izrezat dio kroz koji glava blica ulazi u njega i tako to. Trenutno doma imam dva takva i kad sam radio usporedbu s kišobranima, zbilja se vidi razlika. Svjetlo je puno bolje kontrolirano, usmjereno. Ovako to nekako izgleda:


Ovako kad zasvijetli:


Osim toga, najnovija adicija je oooogromni refleksivni pano kojeg sam radio čitavu noć. Uzeo sam dovoljno a4 papira, poslagao ih tako da čine površinu veličine 2m*1m, zalijepio međusobno papire ogromnom količinom selotejpa. Uzeo alu-foliju i lijepio u 3 sloja preko čitave te površine. Tako da sam imam "tkaninu" veličine 2 kvadratna metra koja je čisto-refleksivna, drži se na okviru od pvc cijevi (bauhaus, jeftino) i tako... ne mogu podijelit sve inžinjerske detalje jerbo takav jedan modifier u slobodnoj prodaji košta oko 400$ (naravno, ima bolju kvalitetu svjetla i lakše ga je smotat), dok moj ne košta ni 100 kuna. Također, ni izrada softboxa nije koštala više od 100kn (naskuplji dio je tkanina kojom se pokriva otvor).

Eto, to bi bilo to o opremi koju koristim. Ako ima još bilo kakvih pitanja ili nejasnoća, imate komentare, pucajte.

Eh da, skoro zaboravih. Imao sam prvu extended licencu na iStocku. Za taj jedan download sam dobio 31,44$. 165 kuna, tako negdje. Uglavnom, platio sam si upravo jedan stativ samo jednom prodajom. Dok sam ležao u krevetu. Lijep osjećaj.

Fotka-sretnica, inače, nije bila prodana ni jednom do tada, a izgleda ovako:



Izuzev toga, čini mi se da mi ovaj mjesec ide malo sporije od ostalih, ali to me nimalo ne čudi s obzirom da uopće ne uploadam. Kad zgotovim sve s faksom, napravit ću desant na stock, do tad polako. Ima bitnijih stvari.
- 21:44 - Komentari (10) - Isprintaj - #

02.11.2010., utorak

Rezultati (listopad 2010)

Proteklog mjeseca sam mislio da je onaj super rezultat bio čista slučajnost kojeg su digli neke prodaje na shutterstocku i fotoliji. Ovaj mjesec nisam imao EL na shutterstocku, što znači 28$ manje za rezultat čitavog mjeseca, ali sam unatoč tome zaradio više nego prošli mjesec. Također, čitavom mjesecu je nedostajao ikakav upload (portfolio sam u prosjeku povećao za 10 fotki, od kojih su većina zapravo bile submittane tijekom pretprošlog mjeseca, tako da prošli mjesec nisam efektivno radio NIŠTA). Da sam imao EL na koje sam (nažalost) toliko navikao, prešao bih optimističnu procjenu od prošlog mjeseca da bih mogao preć 200$. Ovako, zaustavio sam se na 177 (nakon partner program i stockxpert updatea, bit će preko 180, ali mi se ne da updateat za tako male cifre, pa tako ni prošle mjesece nisam updateao).



Gledano agenciju po agenciju, iStock je imao odličan rast, kao i dreamstime. Fotolia je opet iznenadila nekim prodajama. Čak se i bigstock digao s mizernih 0.5$ na 4$ mjesečno. Jedino je 123RF podbacio, ali to je ionako tako mala agencija koja čini mizeran dio profita, da se ne može ni shvaćati kao neka "ozbiljnija" šteta. Inače, ovaj mjesec također planiram biti manje-više inaktivan što se tiče stocka, tako da je ovo u potpunosti ono što ljudi zovu "passive income".



Također, ovaj mjesec mi stižu ostale pošiljke s ebaya. Danas sam pokupio baš zlatni kišobran (109 cm), nedavno su mi došli gelovi za bliceve, a još očekujem polarizacijski filter, neutral density filter, remote shutter, pribor za čišćenje objektiva, još jedan stativ za blic i umbrella holder. Da netko uopće čita ovaj blog, fotkao bih opremu i rekao koju koristim za što i kako, ali ovako nema smisla. Nakon što mi sve to stigne i nakon što zgotovim faks (što bi trebalo bit poprilično uskoro), onda bih se trebao 100% bacit u stock. Žao mi je samo što ću propustit zimsko fotkanje, na tim sezonskim stvarima se da dosta zaradit, al dobro. Još sve to ovisi kad će past prvi snijeg i hoću li uspjet nać modele.
- 19:39 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.